• Halfvet
  • Posts
  • Halfvet #91 – Pointers Paradise

Halfvet #91 – Pointers Paradise

KICKOFF

Het is al langer mogelijk om het uiterlijk van de standaard mouse pointer aan te passen, maar zo'n twee jaar geleden ging het hek van de dam. Overal zie je websites met custom pointers.

In ontwerp-tools worden ze vaak gebruikt om de mensen waarmee je samenwerkt te laten zien:

Figma maakte de collaboration pointer groot

En je kunt er mee chatten

De live video pointers van Pitch

De opmars van custom pointers valt min of meer samen met de introductie van de touch-first cursor in iPadOS. Met het trackpad op de Magic Keyboard bedien je de iPad d.m.v. een ronde pointer. Deze cirkel verandert in grootte, past z'n kleur aan op basis van de ondergrond, wordt 'aangetrokken' door interactieve elementen en morpht naar buttons.

De iPad pointer

De iPad pointer is heel wat verfijnder dan de statische mouse pointer op Macs die sinds z'n introductie zo'n 40 jaar geleden vrijwel onveranderd is gebleven. En hij inspireert nu dus ook webdesign. Ontwerper Graeme Fulton schreef er twee leuke blogs over:

READING LIST

Monotype heeft onderzocht welke emoties verschillende lettertypes oproepen. Ze lieten 400 deelnemers teksten in de Cotford, de Gilroy en de FS Jack beoordelen. De uitkomsten tonen een duidelijk verschil aan in associaties tussen de drie lettertypes.

Wat een geweldige reeks observaties en tips over creativiteit ❤️ Heel herkenbaar en supportive!

De anonimiteit-op-het-web-pendulum begint naar de andere kant te zwaaien. Was in de beginjaren van het web anonimiteit de norm en ging het in Web2.0 juist over het branden van je persoon, op dit moment trekken jongeren zich steeds meer terug in besloten groepen, niche-apps en gedecentraliseerde platforms.

Aaaaaaaah, nu snap ik waarom al die Web3/crypto/blockchain-merken hexagons gebruiken. Het is een isometrische kubus (block)! Tsssss, dat ik dat niet eerder zag...

IN JE FACE

Draai dat nummer

De nieuwe single van Weezer heet Records en je draait 'm letterlijk met je mobieltje. Leuke toepassing van de accelerometer. Door achteruit afspelen heb ik trouwens nog geen satanische teksten ontdekt.

LogoLounge brengt voor de 20e keer hun jaarlijkse Trend Report uit. Ook dit jaar zijn de belangrijkste logotrends gevat in een aantal categorieën, van BowTies tot Loopers en van Hand Dots tot Macaroni.

MUST: ROMARIO DUDOK VAN HEEL

Romario is Halfvetter en multidisciplinaire creatief

Interessante AI-toepassing:

Futuredeluxe maakt fingerlicking goed werk. In een Instragram-post toonden ze een experiment waarbij Live Action, 2D, 3D-compositing, realtime en AI/GAN werd gecombineerd. Het resultaat is fascinerend. 

Podcast die ik net heb ontdekt:

Darknet Diaries is een erg interessante podcast die inzicht geeft in the dark side of internet. De host gaat in gesprek met hackers en cybercriminelen die vertellen hoe ze te werk gaan. Zeer boeiend.

Jaloersmakende case study:

Pentagram vind ik sowieso een vooruitstrevende designstudio. Waarbij ik telkens cases voorbij zie komen waar de randjes worden opgezocht. Het werk voor The Mellon Foundation is vooral jaloersmakend vanwege de vondst van de vrije vorm. Maar vooral de toepassing. Heerlijk om te zien hoe het beeldmerk zich vrij kan bewegen en verschillende gedaantes kan aannemen. Daarbij hebben ze sonic branding bedacht die adaptief is en slim is geïntegreerd.

FRESH FONTS

The Future (Klim Type Foundry)

Apris (Schick Toikka)

Rainer (Vectro Type)

WINACTIE!

In de vorige Halfvet besprak ik The Art of AI, het boek dat Laurens Vreekamp schreef over Machine Learning en AI. En jij kunt 'm winnen! Namens Laurens mag ik een exemplaar verloten. Wie als eerste op deze Halfvet reply't met Ikke! krijgt het boek thuis opgestuurd. GO!

All caught up.

Tot over twee weken 👋

Jeroen.

Join the conversation

or to participate.