Halfvet #129

Zijn er straks nog ontwerpbanen?

KICKOFF

Gaat AI mijn werk als ontwerper overnemen? Die vraag zal de afgelopen tijd vast ook door jouw hoofd zijn geschoten. Maurits Martijn van De Correspondent schreef er een uitgebreid artikel over.

Uit Amerikaans onderzoek naar online platforms voor freelance copywriters en grafisch ontwerpers bleek dat die een aantal maanden na de lancering van ChatGPT minder opdrachten kregen. Ook verdienden ze minder:

Op microniveau is automatisering dus een reeële bedreiging voor werknemers. Maar op macroniveau vindt er eigenlijk nooit massawerkloosheid plaats, er komen – netto – banen bij. Want technologie automatiseert geen banen, maar táken, en kan ook nieuwe taken creëren.

Maar automatisering heeft wel een negatief neveneffect: de ongelijkheid neemt toe. Sinds de jaren tachtig is er sprake van een stevige polarisatie op de arbeidsmarkt. De werkgelegenheid in zowel de hoog- als laagbetaalde banen is toegenomen, terwijl die in de middenbetaalde banen is afgenomen. Dat zit zo:

Thuiszorgmedewerkers, schoonmakers of kappers doen interpersoonlijk en fysiek onvoorspelbaar werk. Iedere persoon, elk huis en elk haar is weer anders. Daar kun je niet even een algoritme voor schrijven. Ook mensen in hoogbetaalde banen lopen weinig risico omdat ze door technologie juist worden geholpen en daardoor meer tijd over hebben voor bijv. nadenken, lesgeven of artikelen schrijven.

Bij automatisering profiteren dus vooral de hoog- en laagbetaalde werknemers. Dat kan met de huidige automatisering door AI ook gebeuren, maar er bestaat een kans dat de polarisatie op de arbeidsmarkt dit keer minder heftig is. Tot nu toe bestond er namelijk geen technologie die voor jou een artikel kon schrijven of een idee voor een nieuwe tv-show, onderzoek, marketingstrategie of reclamecampagne kon verzinnen. Dat zijn cognitieve en creatieve taken – taken waarvan altijd werd aangenomen dat ze niet te automatiseren waren. Dat zijn ook taken die horen bij goedbetaalde banen die worden uitgevoerd door hoogopgeleiden. Het kan dus zijn dat de automatiseringsgolf dit keer vooral door hen wordt gevoeld.

Het blijft onzeker hoe de arbeidsmarkt zal veranderen. Maar één ding lijkt zeker: massawerkloosheid is uiterst onwaarschijnlijk.

Lees het hele artikel hier of luister ‘m als podcast.

READING LIST

Veel design is gericht op zo min mogelijk frictie. Da’s efficient en makkelijk, maar maakt gebruikers ook passief en minder kritisch. Filosoof Miriam Rasch stelt: a complete removal of friction means standing still. Luna Maurer, Roel Wouters en Alexandra Barancová hebben een geweldig manifest geschreven over de functie en het belang van frictie in design. Lezen!

 

Leuk interview met drie type design experts over free fonts. Want vaak heerst er nog een DaFont-stigma over gratis fonts, maar er wordt veel tofs ontworpen.

 

Voor wie gaat ontwerpen voor de Apple Vision Pro: dit overzicht met design principles is een goed startpunt.

 

Heel inzichtgevend, dit artikel! Kunst voelt zich vaak bedreigd door entertainment, maar voor beide is er een grotere bedreiging: distraction. En het ultieme doel daarvan is: addiction. Verslaafde klanten is voor bedrijven de beste uitgangspositie voor lange termijn-inkomsten. En wij als ontwerpers spelen een rol in dit systeem.

 

Een tjokvol artikel met AI-insights van het afgelopen SXSW Festival. Er gebeurt zoveel dat je zeker wat interessants tegenkomt tijdens het grasduinen.

IN JE FACE

Neomatter is een spatial type foundry die letterontwerp richting de derde dimensie duwt. Ze ontwerpen lettertypes en publiceren over hun proces en insights.

 

De branding die Little Troop voor Cliik ontwierp, ligt helemaal in lijn met ander identity-werk van het bureau. Retrofuturism to the top! Mooi hoe het logo samenvalt met de vorm van het product. Fun, bold and chubby. 🥰

MUST

Joris Spiertz

Joris is Halfvetter, ontwerper en mede-eigenaar/oprichter van Studio Naam.

Nieuwsbrief die ik altijd lees:

Naast Halfvet natuurlijk, zijn Dense Discovery, Conceptseeker, Farnam Street Brain Food en Collé aanraders. Ze bieden een gezonde mix aan inspiratie, handige apps en accounts om te volgen op de socials.

Designer talk die indruk op me heeft gemaakt:

De talk Leading through uncertainty: Navigating uncertainty van Haraldur Thorleifsson op Config is zeker de moeite waard om eens te bekijken. Zijn verhaal is zowel super persoonlijk als eerlijk en laat op inspirerende wijze de kracht van ontwerp zien. Bijzonder hoe relaxed deze man op het podium zijn verhaal doet (met hier en daar wat schaamteloze promotie). Naast deze talk zijn ook andere talks van hem de moeite waard als je tijd hebt.

Favoriete type foundry:

Weltkern is een kleine foundry met hele mooie, verfijnde letters, designer-gadgets en zines. We maken sinds een jaar gebruik van de TWK Everett voor onze eigen communicatie; wat een lekker lettertje is dat zeg.

MUST WATCH

Deze talk van Karen X Cheng is al een paar maanden oud en had ik even gemist. Maar wat een goed verhaal en geweldig gebracht. Ze heeft het over haar haat-liefde-verhouding met social-algoritmes en de impact op haar creativiteit en welbevinden.

 

Mogen AI-modellen ongestoord getraind worden op alle mogelijke content die ze online kunnen vinden? Of moeten makers eerst toestemming geven? Met andere woorden: is AI gebaseerd op inspiratie of is het diefstal? Deze video laat vooral het laatste geluid horen, waar absoluut iets voor te zeggen is, lijkt mij.

HALFVET GPT

🤔 Met welke tool maak je makkelijk een 3D-animatie?
🤔 Hoe werken color fonts?
🤔 Wat was die vette dating app identity ook alweer?

Vraag het Halfvet GPT!

Met deze bot doorzoek je het hele nieuwsbrief-archief, van 2018 tot nu. Het is getraind op alle artikelen, tools, cases, fonts, identities en websites die ooit in Halfvet stonden. Halfvet GPT is jouw inspiratiebron voor digital design.

(Alleen beschikbaar voor OpenAI Plus-accounts)

TOOLS

Inclusive Sans

  • Design Spells verzamelt websites met bijzondere ontwerpdetails. Beetje zoals Little Big Details dat ooit deed.

  • Gradient Generator is de fameuze gradient-tool van Erik Kennedy die kleurverlopen maakt die wél helder en rijk van kleur zijn, maar nu als Figma plugin.

  • Content Credentials laat zien hoe een beeld in de loop der tijd is aangepast, bijvoorbeeld door AI.

  • Inclusive Sans is een lettertype dat is ontworpen voor maximale leesbaarheid en dat is goed nieuws voor dyslectici.

👋

Tot over twee weken!

Jeroen.

Deel deze Halfvet

Join the conversation

or to participate.