Halfvet #125

Halfvet GPT

KICKOFF

Tadaaaah!

De afgelopen weken heb ik gewerkt aan een nieuw onderdeel van Halfvet: een eigen chatbot! 🎉🤖

Met de Halfvet GPT doorzoek je het hele nieuwsbrief-archief, van 2018 tot nu. De bot is getraind op alle artikelen, tools, cases, fonts, identities en websites die ooit in Halfvet stonden. Dus ben je de naam vergeten van dat ene tooltje waarmee je gradients maakt, zoek je artikelen over de cookieless era, of wil je weten wat ik van illustrator Christoph Niemann vind? Vraag het de Halfvet GPT!

Halfvet GPT bevat het complete Halfvet-archief en is jouw inspiratiebron voor digital design. ✨

Tip: vraag door als je niet tevreden bent met het antwoord. Soms vergeet de bot bijvoorbeeld om de link te vermelden naar de website waar het antwoord over gaat – daar moet je dan naar vragen.

Dooie mus alert: de Halfvet GPT is alleen beschikbaar als je een Plus-account bij OpenAI hebt.

Hoe ik de chatbot heb gemaakt? Dat was zowel eenvoudig als frustrerend…

Een GPT is een variant van ChatGPT met een specifiek doel en getraind op eigen instructies en data. Iedereen met een Plus-account kan een GPT aanmaken. Het configureren van de GPT verloopt via een chat-interface, zoals je gewend bent in ChatGPT. Om m’n GPT te trainen op eigen data, heb ik alle Halfvet-edities geupload. Omdat je maximaal 20 documenten kunt uploaden, heb ik de nieuwsbrieven per jaargang gebundeld in een .txt-file.

Maar m’n archief staat online bij Beehiiv (waarvan de nieuwsbrieven tot 2023 geïmporteerd waren vanuit Revue) dus heb ik ze eerst in de browser per editie geëxporteerd als HTML-file zodat ik ze lokaal had. Om meerdere edities te kunnen samenvoegen in één jaar-file heb ik geprobeerd om te converteren naar ASCIIDOC, maar de code bleek niet ‘gestructureerd’ genoeg. Converteren naar Markdown (met deze fijne tool) gaf een beter resultaat. Vervolgens in Teksteditor alles copy-pasten naar een jaar-file en bewaren als .txt bestand. Die files uploaden naar de GPT et voilà!

Vervolgens kun je allerlei instructies geven over hoe je wil dat de chatbot zich gedraagt. Het is soms zoeken naar de juiste formulering, want de bot kan nogal hardleers zijn. Bijvoorbeeld: ik wil dat m’n GPT altijd linkt naar de website waarover het antwoord gaat. Maar hoe ik het ook vraag (soms werkt schreeuwen in HOOFDLETTERS of boos worden), het is geen garantie dat ‘ie in alle gevallen een link plaatst.

De techniek voelt nog wat buggy en de antwoorden zijn soms wat gebrekkig, maar overall ben ik heel tevreden met de bot. Het is waanzinnig om te zien hoe goed de GPT is te trainen op eigen data. Ik ben benieuwd wat jij ervan vindt en of het een nuttige tool voor je is. Let me know!

READING LIST

Koken als metafoor gebruiken is altijd een goed idee en in dit artikel zeer behulpzaam om uit te leggen hoe large language models (LLMs) werken. Beste AI explainer van de laatste tijd 🎯

 

Zo’n 10 jaar geleden kwamen de eerste smart speakers met voice assistants op de markt. Die praatpalen zijn niet echt gemeengoed geworden. Recent werden de Humane Ai Pin en de Rabbit r1 gelanceerd, ook ontworpen voor spraakinteractie. Waarschijnlijk wordt het opnieuw geen succes. Deze post geeft drie redenen:

  • Spraakinteractie is inherent niet privé

  • Spreken met een niet-menselijke entiteit is onnatuurlijk en vol onuitgesproken regels

  • De interactie is vaak zo complex dat de voice interface niet 100% is te vertrouwen

 

De overheid heeft een visiedocument over generatieve AI opgesteld. Het is een evenwichtig verhaal met kansen en risico’s. Uitgangspunten bij nieuw beleid zijn:

  • GenAI wordt op een veilige manier ontwikkeld en toegepast

  • GenAI wordt op een rechtvaardige wijze ontwikkeld en toegepast

  • GenAI dient het menselijk welzijn en borgt de menselijke autonomie

  • GenAI draagt bij aan duurzaamheid en onze welvaart

 

Sinds Google marktleider is, passen bedrijven het ontwerp van hun websites aan om beter te scoren in de ogen van de zoekmachine. Dit is niets nieuws, maar inmiddels is de design-eenheidsworst gigantisch. Iedereen optimaliseert zich suf en dat gaat ten koste van eigenheid en experiment. Deze long read geeft je alle SEO ins en outs en kijkt vooruit naar de future of search.

 

Voor letterontwerpers biedt AI enorme kansen. Veel stappen in het ontwerpproces kunnen worden geautomatiseerd omdat ze programmeerbaar en repetitief zijn. En als we verder de toekomst in kijken, zullen lettertypes misschien wel verdwijnen en wordt typografie ter plekke gegenereerd – geoptimaliseerd voor die specifieke uiting. Exciting!

IN JE FACE

Schitterende rebranding van de New York Botanical Garden door Wolff Olins. De typografie is wonderschoon – het custom lettertype doet denken aan de zwierige Goudy Sans. Love it 🫶

 

Rob & Robin is het leukste illustratoren-duo van Nederland. Hun werk bevat heldere lijnen, droge humor en speelse animatie. Om hun illustraties interactief te maken, experimenteren ze met de techniek van variable fonts. Want net als letters bestaan illustraties uit vectoren en met variable fonts kun je die animeren. Hun eerste experiment is F.C. Variable.

Trots dat Rob & Robin alumni zijn van de Variable Font Course, de online video course waarmee iedereen z’n eigen variable font kan maken, die ik samen met Arthur Reinders Folmer en Thomas Dahm ontwikkelde! 😊

 

Letraset-wrijfletters als nagelstickers in de Zirkon van Grilli Type!!!!😱🤩

MUST

Rolf Coppens

Rolf is Halfvetter, creative director en co-founder van digital creative agency GRRR, kitesurfer, ondernemer, B-Corp evangelist, vriend en vader.

Ideale Spotify-playlist om op te werken:

Boschenaar JamesZoo maakt fantastische atonale muziek waar ik heel goed op kan werken. De live opnames met een orkest in de Melkweg zijn echt geniaal.

Podcast die ik net heb ontdekt:

Niet net ontdekt, maar wel altijd mijn go-to podcast tip voor ontwerpers: 2Bobs. David C Baker en Blair Enns lopen langs alle aspecten van het runnen van een creatieve studio.

Side project waar ik super trots op ben:

Fossiel No Deal roept creatieven op om niet meer voor de fossiele industrie te werken. We zijn dit gestart met een aantal andere bureau's, ondertussen doen er al meer dan 100 bureaus en freelancers mee!

AI & CREATIE

Benieuwd hoe je AI kunt inzetten in je werk als digital designer?

De afgelopen maanden heb ik mijn visie op AI gepresenteerd aan creatieve teams bij ontwerpbureau’s en docententeams bij ontwerpopleidingen. Ik besprak best practices, recent onderzoek, praktische tools en persoonlijke ervaringen over het gebruik van AI in de dagelijkse ontwerppraktijk. Het waren geweldige sessies met levendige discussies!

Ik bezocht Jannes & Mannes, Dutch Portfolio, Evers + de Gier, Vorm de Stad, CMD Amsterdam, CMD Utrecht, SintLucas, Grafisch Lyceum Rotterdam en ArtEZ. De komende weken volgen Wirelab en Verve ✨

Wil je jouw team ook voorbereiden op het werken met AI? Ik kom graag langs om jouw ontwerpbureau, marketingafdeling, opleiding of in-house designteam te inspireren!

👋

Tot over twee weken!

Jeroen.

Deel deze Halfvet

Join the conversation

or to participate.