Halfvet #112

Een camera zonder lens

Een lang weekend op Best Kept Secret zorgde voor vertraging, dus daarom deze late maar niet minder vette Halfvet. Enjoy!

KICKOFF

De Paragraphica is een lensloze camera, ontworpen door de Amsterdamse kunstenaar Bjørn Karmann. Het maakt beelden door gegevens over tijdstip, weer, locatie en bezienswaardigheden in de buurt te combineren in een prompt en deze te voeren aan Stable Diffusion die er een ‘foto’ van genereert.

Het display toont een real-time beschrijving van je huidige locatie en door op de rode knop te drukken wordt een visuele representatie van dat moment en die plek gegenereerd. Met de drie draaiknoppen bovenop kun je het uiterlijk van de foto aanpassen. De eerste bepaalt de straal waarin gezocht wordt naar points of interest, de tweede de visuele stijl en de derde het jaar waarin het beeld zich afspeelt.

Van de camera is maar één exemplaar, maar je kunt ‘m ook online uitproberen (36 opnames voor $2). Als je de website op je mobiel bezoekt, heb je in principe een eigen Paragraphica in je broekzak. Leuk om onderweg te zien hoe AI dat moment op die locatie ‘ziet’.

Bjørn Karmann maakt bijzonder werk; eerder liet ik Occlusion Grotesque in Halfvet zien, een lettertype gebaseerd op letters die in een boom zijn gekerfd en meegroeien met de schors 👌

READING LIST

In de vorige Halfvet besprak ik een post van Christopher Butler over de vraag of website-bezoekers eigenlijk wel scrollen. Het antwoord is ja, maar hoe structureer je content als je veel op een pagina kwijt wil? Christopher komt nu met vijf manieren om je design beter scanbaar te maken:

  • Groepeer content

  • Vat content samen

  • Veranker je design aan een verticale as

  • Creëer horizontale ‘kruispunten’

  • Maak primary actions duidelijk

 

Op 9 december 1968 presenteerde Douglas Engelbart het baanbrekende "oN-Line System". In een 90 minuten durende live demonstratie introduceerde hij innovaties als de computermuis, videoconferentie, hypertext en een collaborative real-time editor. Dit artikel gaat dieper in op waarom deze presentatie The Mother of All Demos wordt genoemd.

 

Fijne samenvatting van hoe tekstgroottes op websites werken en hoe je een type scale maakt voor responsive design.

 

Ontwerper Dan Mall werkt veel met AI en heeft een aantal uitgangspunten voor zichzelf die me erg aanspreken:

  • I rely on on AI to help me design more and design faster.

  • I don’t rely on AI to help me design better.

  • I definitely don’t rely on AI to design for me or instead of me.

In het artikel bespreekt hij hoe AI ontwerpers kan helpen in het creatieve proces. Waardevolle stof!

IN JE FACE

Apple lanceerde vorige week hun mixed reality bril Apple Vision Pro. Ik vond de hardware en de use cases nogal dystopisch, maar de software en gebarenbediening erg interessant. Na de personal pc en het touchscreen, breekt nu de tijd aan van spatial design. Apple heeft deze video gemaakt over welke design principles daar gelden. Volgens Apple dan hè.

 

Check deze website op je mobiel en probeer om slide to unlock 😵

 

AI-gegenereerde beelden worden steeds realistischer en fotogenieker. Dat gaat natuurlijk ook met AI-video gebeuren. Best jammer dat al die misvormde ledenmaten en andere weirde uitkomsten gaan verdwijnen. Die imperfecte AI aesthetic is juist zo tof! Check maar deze Hyper Dimensional Clown Wrestling 🤡

MUST

Martijn van de Zuidwind

Martijn is Halfvetter en een digital product designer die het ook waardeert betrokken te worden bij branding vraagstukken.

Productiviteitstip die mij echt heeft geholpen:

Ik kocht Things 3 acht jaar geleden en heb nooit meer achterom gekeken. Wat er bovenop kwam was een cursus Getting Things Done die ik mocht volgen toen ik bij Hike One werkte. Daar leerde ik meer over stressvrij productief zijn. Zonder Getting Things Done zou ik niet tegelijk kunnen doceren, een multi-platform app ontwerpen en daarnaast nog freelance projecten kunnen doen. Ik ben zo’n fan van de methode dat ik al een tijdje GTD-geïnspireerde workshops geef aan nieuwsgierigen. Zou je zelf een start willen maken, dan kan ik je dit artikel aanraden. Het is een hele aardige, luchtige introductie tot GTD, inclusief lekker gare illustraties :-)

Podcast die ik net heb ontdekt:

Deze podcast heb ik niet net ontdekt, maar toen ik de vraag zag, ben ik er wel opnieuw aan begonnen. Schrijver John Green recenseert different facets of the human-centered planet on a five-star scale. Dat levert de titel The Anthropocene Reviewed op. Iedere aflevering weer waardeer ik de stukjes geschiedenis, Greens persoonlijke verhouding tot een onderwerp en de kritisch-poëtische blik die hij werpt op onze mensgerichte planeet. Het inspireert mij als ontwerper na te denken over onze zelfgeschapen absurditeiten en schoonheden.

In het bijzonder wil ik de aflevering waarin Green een recensie van pizza hawaii combineert met een recensie van hersenvliesontsteking aanraden – een wonderlijke reis die ik niet wil spoilen en die wat mij betreft één van de tofste dingen is die het medium podcast ooit heeft voortgebracht.

Design-boek dat ik iedereen kan aanraden:

Sinds ik doceer bij CMD Utrecht, werk ik bij de specialisatie Human Centred Design (shout out naar Don Norman). Ik deed diezelfde specialisatie tien jaar geleden ook toen deze nog UX Design heette. Nog steeds gebruiken we een boekje dat me als jong designertje het licht deed zien: The Elements of User Experience van Jesse James Garrett. We gebruiken zijn theorie en framework nog steeds om te praten over de verschillende lagen van je denken en werkzaamheden als digitaal ontwerper. Ja, het is oud, maar de theorie staat als een huis. Dus deze is voor alle juniors, iedereen die behoefte heeft aan een basis of weer even opgefrist wil worden. Je vliegt er doorheen.

JOBS

Jouw vacature promoten in Halfvet? Voeg ‘m toe.
Voor in de rij bij sollicitaties? Join de Halfvet Talent Collective.

👋

Nog een luistertip: BNR-podcast De Technoloog nodigde Cathelijne Muller uit om de AI-wet te bespreken die het Europees Parlement aan het voorbereiden is. Helder uitgelegd en interessant om te horen welke ethische dilemma’s er spelen rond AI.

En een applausje voor onszelf: Bravoure heeft goud gewonnen bij de Dutch Interactive Awards in de categorie Brand, met ons ontwerp voor de website van het Moco Museum! 🏆

Tot over twee weken,

Jeroen.

Wat vond je van deze Halfvet?

Join the conversation

or to participate.